BEYİN EGZERSİZLERİ BEYNİ AKTİFLEŞTİRİR
top of page

BEYİN EGZERSİZLERİ BEYNİ AKTİFLEŞTİRİR


Beynimizi aktif olarak kullanabilmek çok önemlidir. Yapılan yanlışların çoğu bilgiyi bilmemekten değil beyni aktif olarak kullanamamaya dayalı olarak dikkatsizlik, unutkanlık odaklanamama gibi beyinle ilişkili sorunlardan kaynaklıdır.


1890’larda, William James, “Çoğumuz zihinsel potansiyelimizi kullanmıyoruz.” demişti. James’in niyeti, beynin kullanımına dair bir kısıtlama değil, insanları beynini daha çok kullanmaya zorlamaktı.


Beynimizde sağ ve sol olmak üzere iki lob bulunmaktadır. Matematik, Türkçe, Coğrafya, Fen gibi dersler beynimizin sol lobunu geliştirirken, sağ lobda geliştirilmesi gereken yaratıcılık, görsel ve duyusal algılar gibi yetenekler bir miktar göz ardı edilebilir. Başarılı insanlar, beyninin her iki yarısını da kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır. Yani beynimizin sol lobuyla sağ lobu birlikte çalışmalı bir diğer deyişle loblar arası transfer iyi sağlanmalıdır.İşte bunun en etkin yöntemi beyin egzersizleridir.


Örneğin; oyun oynayarak matematik sorusu çözmek beynimizin her iki lobunu birden çalıştırır.

Elimize 6 tane kibrit aldık, bunlardan 4 adet eşkenar üçgen oluşturabilir miyiz?

1.Bu soruda önce hayal gücümü kullandım, elimdeki kibritlerle eşkenar üçgenler hayal ettim.( Sağ lob çalıştı.)

2.Kibritlerle eşkenar üçgenler oluşturmaya başladım. (Matematik bilgimi kullandım ve sol lob çalıştı.)

3.Ortaya çıkan şekil üç boyutlu oldu ve eşkenar üçgenlerin hepsinin birbirine eşit olduğunu gördüm.(Sağ ve sol bölümde transfer sağlandı.)


Bu çok basit bir örnekti yapabileceğimiz daha bir çok beyin egzersizi mevcuttur.

Çocukların beyninde yeni sinaptik bağlantılar oluşturmak için farklı egzersizler yaparak bilişsel becerilerini, işitsel-görsel egzersizlerle, dikkat konsantrasyonda ve algılamada artma becerisi gelişirken hızlı düşünme ve karar verme becerisi de gelişir. Tüm bunlar beynin sağ ve sol lobunun aktif olarak kullanılmasını sağlar.


Planlama, zamanı yönetme ve detayları hatırlama yeteneği gibi zihinsel yetenekler önemli beyin fonksiyonlarıdır ve yönetici işlevler olarak bilinirler. Bu yönetici işlevlerin güçlendirilmesiyle çocuğunuzu akademik açıdan daha başarılı, çözüm odaklı, analitik düşünme becerileri gelişmiş, bilgiyi transfer etmeyi öğrenmesini sağlayarak daha doyurucu ve üretken bir hayata sahip olmasına imkan veririz.


Yönetici işlevlerin gelişmesini sağlamak için çocukların en doğal öğrenme yöntemi olan oyun yoluyla öğrenme daha etkili ve kalıcı bir çözüm olacaktır. Çünkü oyun çocukta ilgi ve istek uyandırır, ilgisi ve isteği olan bir çocuk öğrenmek için daha fazla yoğunlaşır ve odaklanır. Aslında beyin egzersizlerini de çocuklara görev veya ödev olarak değil de oyun olarak sunmalıyız. Çocuk zamanla kendi kendine tekrar etmeye başlar, tekrar ettikçe hem başarıda süreklilik kazanır hem de beynini aktif olarak kullanır.





13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page