YENİ NESİL MATEMATİK
top of page

YENİ NESİL MATEMATİK

YENİ NESİL MATEMATİK SORULARI NEDİR?

Yeni nesil soru demek ezberci öğrenci gitti yerine aktif düşünebilen öğrenci geldi demektir. Birden fazla kazanımı içinde barındırarak gerçek hayatla bütünleştiren bu yeni nesil sorular öğrenciden ne istiyor?

Öğrenilen kazanımlarla beraber:

1. Okuduğunu anlama ve yorumlama

2. Bilgiyi kullanarak transfer edebilme

3. Kazanımlar arası bağlantı kurup çıkarımda bulunabilme

4. Analitik ve yaratıcı düşünebilme



Aslında bu özellikleri istemek öğrenci gözünden bakıldığında her ne kadar korkutucu ve gereksiz gelse de bu becerilerin gelişmesi öğrencide hayat boyu devam eden kalite ve başarıyı sağlar. Bunu sadece sınav ve derslere indirgemek doğru olmaz.


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLMELİ?


Yeni nesil soruları çözebilmek için sistematik ve düzenli çalışmak önemlidir. Bu sistemi ve düzeni 6 basamakta kurabiliriz, kaygılanmaya gerek yok.


1. Fazla paragraf sorusu çözerek bolca kitap oku

Yeni nesil sorularda kilit nokta okuduğunu anlayabilmektir. Anlayamadığınız bir soruyu çözebilmek imkansızdır. Okuduğunu anlama, yorum yapabilme, hızlı düşünme ve hızlı okuma gibi yeteneklerinizi geliştirebilmek için bu basamak büyük bir önem arz eder.



2. Soruda verilenleri bir kenara yaz

Sorunun size verdiklerini ve istediğini bir boşluğa yazmanız veya soru üzerinde işaretlemeniz odağınızı artırır ve yoğunlaşmanızı sağlar. Ayrıca soruyu yeniden düzenleyerek kendi yazdıklarınız arasında bağlantılar kurmak, soruyu görselleştirmek, tablo oluşturmak çözüme ulaşmanızda kolaylık sağlayacak.




3. Soruları akıldan çözmeye çalışmak yerine işlem yap

İşlem yapmaya üşenmemelisiniz, olabildiğince fazla işlem yapın hatta bu size soruya farklı bir bakış açısı kazandıracak bir eylem olduğu gibi hızlı işlem yapabilmeyi ve soru kağıdındaki boşlukları düzenli kullanabilmeyi öğretir.


4. Önce kolay sorularla başla

Çalışma sürecine önce basit ve kısa yeni nesil sorularla başlamalısınız. Yeni nesil sorularla ilk kez tanışıyorsunuz, önce soru modelini anlamak tanımak gerekir. Kolay soruları anlayıp çözebildikten sonra orta düzey sorulara ve en son zor seviye soru çözümüne geçebilirsiniz. Sürece alışabilmek için sorular arası hiyerarşiyi asla bozmayın kolay-orta-zor.


5. Uzun sorulardan korkma

Aslında en uzun sorular en kolayları olur genelde, sadece gözünüzde büyüdükçe büyür ve korkup yapamayacağınızı düşünürsünüz. Uzun sorulardan korkmayın, sorunun bir kısmı zaten hikayedir ve sorunun çözümü için pek de işinize yaramaz. Fakat yine de okumadan atlamayın tüm soruyu okuyun bazen de önemsiz gibi görünen o hikaye kısmında işinize yarayan bir bilgi olabilir. Kimseyi dış görünüşüne bakarak yargılamadığımız gibi soruları da uzunluğuna veya kısalığına göre yargılayamayız.


6. Zamanını etkili kullan

Soru çözmeye başlarken önce 20 soru hazırlayın ve

kronometreyi başlatın. Soru çözümü bittikten sonra bu süreyi bir yere not alın. Bu olayı alışkanlık haline getirirseniz zamanla soru çözümündeki hız artışınızı fark edecek ve daha hevesli bir şekilde uygulamaya devam edeceksiniz. Ayrıca hangi soru tarzının sürenizi daha fazla kullandığını fark ederek bu konuda iyileştirmeler de yapmalısınız. Sürenizi nasıl yönetmeniz gerektiğini öğrenmeniz zaman alacak hemen umutsuzluğa kapılıp pes etmemelisiniz, bir süre boyunca 20 matematik sorusu çözmek 1 saatinizi belki fazlasını alabilir ama emin olun zamanla bu süre 30 dakikaya kadar düşecek


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page